eDefter, eBelge, eFatura, eArşivfatura, eİrsaliye uygulamaları.
e-Fatura
Link e-Fatura uygulaması, faturaların Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu standartlara uygun şekilde hazırlanıp, gönderilmesini sağlar. Link e- Fatura uygulaması ile;
- GİB tarafından e-Fatura işleyişinde yapılan değişiklikler ve yasal düzenlemeler, GİB’in belirlediği takvime uygun olarak sisteme uyarlanır. Bu sayede Link e-Fatura kullanıcıları her zaman mevzuata uygun olarak e-Fatura düzenler.
- E-Fatura kayıtlı kullanıcıları, GİB Portal, özel entegratörler (GİB izinli) ve özel entegrasyon yöntemlerinden birini kullanarak e-Fatura sistemine giriş yapabilir.
- Tüm e-Fatura senaryoları ile e-Fatura düzenlenebilir.
- e-Fatura’ya sabit yazı ile veya Link ERP uygulamalarından dinamik olarak alınacak şekilde not, banka bilgileri, döviz bilgileri, vb. fatura notlarında görüntülenmesi istenilen bilgiler eklenebilir.
- e-Faturalar taslak olarak kaydedilebilir. Bu sayede alıcıya gönderimi öncesinde e-Faturanın görüntülenmesi, ilgili birimlerce onaylanması gerektiğinde değişikliklerin yapılabilmesi mümkündür. Alıcıya teslim edilen e-Fatura arşivlenerek takip edilir.
- Migros, Metro, Carrefour gibi e-Faturada kendi entegrasyon sistemi için ayrıntılı bilgiler isteyen alıcılara düzenlenen faturalarda bu bilgiler, e-Fatura şemasına uygun olacak şekilde tanımlanabilir.
- UBL-TR kod çevrim özelliği kullanılarak, kurumsal kaynak planlaması uygulamasında kullanılmakta olan döviz cinsleri, stok birimleri gibi kodların hiç değiştirilmeden, e-Fatura standardına dönüştürülerek faturaya aktarımı sağlanır.
- UBL-TR saha eşleme özelliği ile alıcı malkodu, parti no, miktar2, birim2 gibi e-Fatura standardı haricinde kullanıcının e-Fatura içerisinde görmek istediği farklı bilgiler e-Fatura şemasına uygun şekilde aktarılabilir.
- Birden çok birim etiket tanımlaması yapılabilmesi sayesinde gelen ve gönderilen faturalar şubeler bazında takip edilebilir.
- Merkez ve şubelerin farklı Özel Entegratörler ile çalışmasına olanak sağlar.
- Giden Fatura Transferi ile GİB portalına elle girilen e-Fatura kayıtları sisteme aktarılır.
- Gelen Fatura Transferi ile posta kutusuna gelen faturaların Link ERP uygulamalarına e-alım faturası olarak kaydedilmesi sağlanır.
- e-Fatura Kayıtlı Kullanıcılar Listesinin güncelliği takip edilir, uygulama üzerinden zamanlanmış görev tanımı yapılarak Kayıtlı Kullanıcılar Listesinin sürekli güncel kalması sağlanır.
- Dövizli Faturalarda, isteğe bağlı olarak döviz tutarlarıyla beraber yerel para tutarları da gösterilebilir.
e-Fatura Görüntüleme
Kullanıcı e-fatura görüntüsü olarak Link e-Fatura tarafından sunulan 3 farklı standart görüntüleyiciden birini seçebilir, Link e-Fatura Tasarım aracını kullanarak kendi tasarımını yapabilir veya harici olarak geliştirilmiş bir e-fatura tasarımı kullanabilir.
Düzenlenen e-Fatura ekranından çıkılmadan;
- e-Fatura görüntülenip, kaydedilebilir
- e-Fatura yazdırılıp, gönderilebilir
- Herhangi bir sebeple alıcısına ulaşmamış e-Fatura yeniden gönderilebilir
- e-Faturanın durumu sorgulanabilir
- Teslimat ile birlikte düzenlenmesi durumunda mal sevkiyatı için e-Fatura irsaliye olarak yazdırılabilir
Link e-Fatura Uygulaması, mal ihracatı yapan e-Fatura mükellefi firmaların, Gümrük Çıkış Beyannamesine konu olan ihracat faturalarını, kağıt fatura yerine e-Fatura olarak düzenleyerek gümrüğe gönderimi işlemini tek bir sistem üzerinden gerçekleştirebilmelerini sağlar. Link e-İhracat Faturada ayrıca;
- Kullanıcı tarafından belirlenen teslim şartına uygun gönderim şekli öndeğeri, otomatik olarak ekrana getirilebilir ve kullanıcı talebine uygun olarak gönderim şeklinde değişiklik yapılabilir.
- Teslimi başarılı bir şekilde gerçekleşen faturaya ilişkin Gümrük Ticaret Bakanlığı (GTB) Referans No bilgisi fatura çıktısı ile birlikte gümrük müşavirine sistem tarafından e-Posta ile gönderilebilir.
- Faturalanan mal miktarlarının kaplara dağıtım işlemi, kullanıcı tarafından manuel olarak veya sistem tarafından toplu bir şekilde gerçekleştirilebilir.
- Faturada seçilen ödeme yöntemlerinin açıklamaları, kullanıcının ihtiyacına göre Türkçe ya da farklı bir dilde getirilebilir.
- Bir fatura için birden fazla ödeme şekli tanımlanabilir.
- Bir sonraki kullanım için banka hesap bilgileri sisteme kaydedilebilir.
- İhracat Masraf Tutarı, Navlun, Sigorta yerel para ve yabancı para tutarları; Tutar, Net Ağırlık veya Brüt Ağırlık bilgilerine göre oranlanarak mal kalemlerine otomatik veya manuel
olarak dağıtılabilir. - E-İhracat Faturası GTB tarafından onaylandıktan sonra onayla birlikte GTB tarafından gönderilen fatura fiili ihracat tarihi bilgisi, Link ERP uygulamalarına gönderilir, bu sayede ilgili tarihteki döviz kuruna göre yerel para tutarları hesaplanıp muhasebe yevmiye kaydı otomatik oluşturulur.
- GTB tarafından herhangi bir nedene bağlı olarak sistemin kapatılması durumunda fatura, kağıt fatura olarak da düzenlenebilir.
- e-İhracat Faturası GTB’ye başarılı bir şekilde ulaştığında ilgili evrağın GTB Referans No bilgisi Link ERP uygulamalarında sistem tarafından otomatik güncellenir. Kullanıcı bu bilgiyi fatura üzerinde görüntüleyebilir.